Nieuws

Zelfroosteren leidt niet altijd tot een hogere tevredenheid

Veel zorgorganisaties zien zelfroosteren als een oplossing om werknemers meer zeggenschap over hun werkuren te geven, met als doel de tevredenheid te verhogen. In de praktijk blijkt echter dat dit systeem vaak niet leidt tot de gewenste resultaten en dat het zelfs uitdagingen oplevert.

Veel zorgorganisaties zien zelfroosteren als een oplossing om werknemers meer zeggenschap over hun werkuren te geven, met als doel de tevredenheid te verhogen. In de praktijk blijkt echter dat dit systeem vaak niet leidt tot de gewenste resultaten en dat het zelfs enkele knelpunten met zich meebrengt.

Eén van de uitdagingen bij zelfroosteren is dat het zich richt op een flexibiliteit die vaak niet aanwezig is. Een groot deel van de zorgmedewerkers heeft een parttime contract met vaste vrije dagen, zoals papa- of mamadagen. Hierdoor blijkt de inzetbaarheid minder flexibel dan gedacht, en is het lastig om openstaande diensten te vullen.

Bovendien blijven er na het intekenen van diensten altijd gaten over. Dit leidt vaak tot onderlinge onderhandelingen tussen collega’s, wat de werksfeer onder druk kan zetten. Komt het team er niet uit, dan moet de planner alsnog ingrijpen, waardoor het idee van zelfroosteren zijn doel voorbijschiet.

Ook blijkt de focus bij zelfroosteren vaak te veel op de korte termijn te liggen. Organisaties die maandelijks roosters plannen, zien iedere maand weer de druk om alles rond te krijgen, wat leidt tot onzekerheid bij medewerkers over hun werktijden op de lange termijn.

De oplossing: participerend plannen

Participerend plannen biedt een alternatief dat medewerkers betrokken houdt zonder hen de volledige verantwoordelijkheid voor het rooster te geven. Bij deze methode bepaalt de planner welke diensten ingevuld moeten worden, waarna medewerkers hun voorkeuren kunnen aangeven. De planner maakt vervolgens een sluitend rooster dat zoveel mogelijk rekening houdt met deze voorkeuren.

Zo kunnen organisaties bijvoorbeeld werken met een basisrooster dat voor een deel vastligt, terwijl de rest flexibel wordt ingevuld. Ook kunnen medewerkers kiezen voor meer vaste roosters als zij minder behoefte aan flexibiliteit hebben. Daarnaast zorgt een capaciteitsplanning ervoor dat de minimale bezetting duidelijk is voor een langere periode. Door roosters voor een kwartaal op te stellen, kunnen medewerkers bovendien verder vooruitkijken en weten zij beter waar ze aan toe zijn.

Participerend plannen als maatwerk

Aangezien elke zorgorganisatie uniek is, vraagt participerend plannen om een op maat gemaakte aanpak. Met het juiste systeem kunnen organisaties roosters volledig afstemmen op hun specifieke behoeften en die van de verschillende afdelingen. PLNR biedt alle functionaliteiten om participerend plannen succesvol te implementeren, aangepast aan uw organisatie en gericht op de toekomst. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om te ontdekken wat wij voor u kunnen betekenen.

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet